Terran - logo

Rekonstrukce / nová střecha a stavební povolení?

Jak je to tedy s nutností stavebního povolení u nové střechy? Přečtěte si základní informace v našem článku.

Při rozhodování o nové střeše je důležité nezapomenout na zákonné povinnosti, které s takovým projektem souvisejí. Z praktického hlediska se doporučuje mít k realizaci nové střechy vypracovaný projekt, který definuje rozsah a postup prací. Klíčovým bodem je rozhodnutí, zda bude pro rekonstrukci střechy nutné stavební povolení nebo zda postačí pouhé ohlášení stavebnímu úřadu. Za je třeba s novou střechou žádat o stavební povolení vám pomůže rozklíčovat buď odborný řemeslník, nebo autorizovaný projektant. Případně se na povinnost stavebního řízení v případě nové střechy můžete předběžně informovat na místně příslušném stavebním úřadu.

Jak je to s nutností stavebního povolení u nové střechy?

Jak je to s nutností stavebního povolení u nové střechy?

Podle stavebního zákona, konkrétně § 55 odst. 2 písm. c), stavební povolení není vyžadováno v případě, že úpravy střechy nezmění výrazně vzhled budovy, nezasáhnou do nosných konstrukcí a nemění se ani způsob jejího užívání. V takových případech stačí před zahájením prací podat ohlášení na stavebním úřadě. Úřad vám následně ve stanovené lhůtě poskytne vyjádření.

Stavební povolení bude potřeba v situacích, kdy instalace nové střechy zahrnuje zásadní změny, například významný zásah do nosných konstrukcí nebo změnu typu střešní krytiny. Tento typ povolení se vyžaduje i při změně způsobu užívání budovy. Někdy může stavební úřad nařídit povolení i v případech, kdy to není zcela jednoznačné, což závisí na konkrétním přístupu úřadu a jeho výkladu zákona.

Doporučuje se před započetím instalace nové střechy či výměny střešní krytiny konzultovat vše s odborníky a striktně dodržovat zákonné povinnosti. Tímto předejdete nejen chybám v projektu či provedení, ale také případným problémům se stavebním úřadem.

V případě potřeby dalších informací se poraďte s našimi odbornými realizátory a prodejci betonové střešní krytiny.

---------------

Tematická specifikace článku: nová střecha stavební povolení, je nutné stavební povolení u nové střechy?

Zavřít - ikona
Info - ikona
Zavřít - ikona

Kontaktní formulář

Odesláním souhlasíte se zpracováním údajů.